23 Kasım 2014 Pazar

Deprem Verilerinin Üzerine Çalışmak


Daha önce kaba haliyle ama çok da yüzeysel olmamak kaydıyla BeautifulSoup kütüphanesinin bize getirdiği kolaylıkları az çok anlattım. Şimdi bunu kullanıp, Kandilli Rasathanesinin güncel olarak yayınladığı verileri çekmeye başlayalım.

22 Kasım 2014 Cumartesi

Günün Çorbası: BeautifulSoup

Türkiye'de bilimle uğraşan ya da azımsanmayacak miktarda veri ile ilgilenen çoğu kurum ve ya kuruluş, üzerinde çalıştığı verileri İnternet'e koymaktan pek hoşlanmıyor sanırım. Açık bir şekilde verilerin yayınlanması, profesyonelliğin bir gereği olmak ile beraber aynı zamanda hem şeffaf bir şekilde kontrol edilebilirliği sağlamakta hem de verilere ihtiyaç duyan ve yarar sağlamaya çalışan kişiler için kritik bir rol oynamaktadır.

Google başta olmak üzere birçok büyük şirket (Twitter, Facebok vs.) verilerini zaten açık olarak sunmaktadır. Bununla beraber özellikle Birleşik Devletler'de gördüğüm kadarıyla belediyeler de şehir ile ilgili verilerini halkın kullanımına açmıştır.

16 Eylül 2014 Salı

Akıl Oyunları #4 Final - Karele 1.0

Tatil, gündelik işler falan derken sonunda tekrar şu Karele ile uğraşmaya başladım ve bitirdim. 

1 Ağustos 2014 Cuma

Akıl Oyunları #3 - Python ile Taslak Oluşturma

Öncelikle bu bölüm için tahmin edebileceğinizden daha fazla uğraştığımı ve çok zahmetli olduğunu itiraf etmeliyim. Her ne kadar algoritma sorunsuzmuş gibi görünse de programın düzgün bir şekilde çalışabilmesi için ciddi anlamda zaman harcadım, hem de böylesi kısa bir script için.

8 Temmuz 2014 Salı

Akıl Oyunları #2 - Kuram Oluşturma


Hatırlatmakta fayda var; n*n'lik bir karede birbirinin ardışığı sayılar için horizontal veya vertikal olarak herhangi bir yöne 2 kare atlayarak, diyagonal herhangi bir yöne 1 birim atlayarak n^2 sayıyı tüm karelere yerleştirmek için uğraşıyoruz.

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Akıl Oyunları #1 - Tanım ve Kurallar

Uzun zamandır (çok uzun bir zaman dilimi) üzerinde düşündüğüm ara sıra denediğim ve bilgisayar gücü sayesinde gerçekleştirmeyi umut ettiğim bir zeka oyununun çözümünü bulmaya çalışacağım.


30 Nisan 2014 Çarşamba

Atari 2600 Oyunları



Daha önce de yayınlamıştım. Nostaljik takılmak isteyenlere eskiden müptelası olduğumuz Atari oyunlarını yayınlamak istedim.

Aşağıda yer alan link Atari 2600 oyunlarını çalıştırmanızı saylayacak araçlardan bir tanesi. Bu bilgisayarınıza kalıcı olarak yükleyebileceğiniz ve kısayolla kolayca ulaşabileceğiniz bir uygulama. Dilerseniz "Program Ekle-Kaldır"dan rahatlıkla kaldırabilirsiniz:

http://stella.sourceforge.net/downloads.php